Udgivet December 16, 2020

Afsluttet byggesag: Klostergade 28 i Aarhus

Når pladsen er trang i grundplan, må idéer stige opad. Få et indblik i vores omfattende ombygning af vores ejendom på Klostergade 28, der stod på fra begyndelsen af 2019 til sommeren 2020.

Facade Chokoladefabrikken Elvirasminde Klostergade 28 i Aarhus

Solstrålerne glimter på den stadigt blanke sølvfarvede tagtop, og der er masser af glimt, som man står en sommerdag og beundrer det færdige resultat. Vi kiggede forbi i sommeren 2020, da Ejendomsselskabet Olav de Linde havde sat det sidste punktum i ombygningen på Klostergade 28 i Aarhus. Det indbefattede bl.a. to nye tagetager, der blev bygget ovenpå den eksisterende bygning.

Vi skruer tiden tilbage til januar 2018. Mulighederne var ikke ligefrem uendelige, da vores arkitekt Jan Olesen og virksomhedens grundlægger Olav de Linde så den nyindkøbte ejendom an.

Bygningen er bygget i en T-form med en forbygning ud mod Klostergade og et gult baghus, der peger bagud imod baggården med den gamle chokoladefabrik ved siden af. Idéerne og iveren boblede for at shine ejendommen op, for den var slidt. Pladsen i grundplan var beskeden, og hvis der skulle ske noget, skulle der tænkes kreativt.

 

Beskedent baghus blev centralt

”Der var kun én vej - og det var at bygge opad. Det gule baghus blev derfor en centrale figur i ombygningsprocessen, fordi det var to-tre etager lavere end resten af forbygningen”, forklarer Jan Olesen, arkitekt på vores tegnestue, der har sat stregerne til ombygningen.

Sådan går det til, at det beskedne baghus ender som en smuk flirt for øjet med en imponerende tagkonstruktion i zink som kronen på værket. Taget er opbygget med høje mansardkviste, der skaber plads til to nye etager med høje kviste og tagterrasser.

Formen på taget er udviklet ud fra ønsket om, at det skulle integreres så godt som muligt i den formmæssige kontekst det befinder sig i, og samtidig ved sin form generere så få gener i skyggemæssig henseende som muligt for husets naboer.

”Det er bygget op som klassiske mansardkviste, der findes på mange af de gamle midtbyejendomme, men med en twist. Modsat det oprindelige tag, er det nye tag opført i zink, hvilket skaber en spændende kontrast til det gamle patinerede tegltag”, fortsætter Jan Olesen.

Ligeså står det i dag som et fint eksempel på, hvordan Ejendomsselskabet Olav de Linde forener nyt og gammelt.

 

Fantastisk og udfordrende byggeopgave

Ombygningen var i sig selv også lidt af en sag i praksis. Det fortæller vores byggeformand Jens Anker Bech, der stod i spidsen for projektet.

”Ombygningen på Klostergade 28 var en helt igennem fantastisk opgave, som rent logistisk har været det mest udfordrende jeg nogensinde har været ude for. Dels med et væld af materialer i alskens størrelser og støbninger. Her kan nævnes 300 tons pr. etageadskillelse, fordelt på 12 meter lange jerndragere, som alene vejer 2.200 kg stykket, armering for in situ støbning og betonstøbning i 12 cm. tykkelse, for at imødekomme myndighedernes brandkrav. For at den eksisterende bygning
overhovedet kunne bære de mange ekstra tons, begyndte hele ombygningen med at fundere alle bærende sokler tre meter under terræn”, begynder Jens Anker Bech – og fortsætter:

”Logistisk var vi udfordret på pladsen. Ofte havde lastbiler kun millimeter at gøre godt med på begge sider, når de leverede materialerne til projektet her i den lille baggård”, fortæller Jens Anker Bech med et smil, da han genfortæller det.

Blandt andet blev 26 færdigfabrikerede kvistpartier, hvor der fra fabrikken var monteret store terrassedøre, leveret på stedet og hejst på plads.

 

Ombygning med respekt for det oprindelige

I halvandet år har Jens Anker, vores team af håndværkere og et væld af samarbejdspartnere knoklet med ombygningsprojektet på Klostergade 28. Anstrengelserne resulterede i to nye tagetager med kviste og tagterrasser med masser af lys og udsigt over byen – og et væld af kvalitetsdetaljer:

”Til slut kom vi til den hyggelige aptering i form af opbygning af gulve med sildeben, lækre akustiklofter fra Troldtekt og alle de gode detaljer, som vores håndværkere i den grad mestrer. Det er blevet så flot. Inde som ude. Med synlige, flotte jerndrager i kontorlandskaberne, bevarede flotte murstensvægge og hanebånd, skønne tagterrasser og et nyt flot elevatortårn. Og i det hele taget materialer i god kvalitet over hele linjen”, uddyber Jens Anker Bech – og fortsætter:

”Og så er det jo også værd at nævne, at alt er gjort med vores sædvanlige respekt for bygningens historie, materialer og detaljer. Heldigvis fandt vi mange oprindelige, gode og flotte detaljer, da vi skrællede tidens moderniseringer væk. Det er dejligt at finde frem og give nyt liv igen”, afslutter han.

Alt i alt står vi i dag med en ombygning, der bygger bro mellem nye og eksisterende lokaler ved hjælpe af en sammenbygning og totalistandsættelse af de eksisterende lejemål.

Leder du efter nye erhvervslokaler? Gå på opdagelse i vores ledige lejemål her.

 

New York i Aarhus

Vores udlejningskonsulent Kasper Søby stod for at udleje de tre nye kontorlejemål. Én af de virksomheder, der sikrede sig et nyrenoveret lejemål i bygningen, er softwarevirksomheden Ucommerce. Virksomheden var vokset ud af de daværende lokaler, og valget faldt på 2. salen i bygningen på Klostergade 28. Her kunne virksomheden vokse i storrumskontoret, uden at medarbejderne skulle deles op i flere lokaler.

”Vi blev øjeblikkeligt forelskede i især det store, centrale rum, som er lejemålets hjerte. De store, fritlagte jernbjælker i loftet, de rå vægge med betonsøjlerne og murstensvæggen for enden af lokalet og i det hele taget rummets sjæl er helt unikt. Det er New York i Aarhus. Og så er lejemålet ganske enkelt renoveret superflot med en masse lækre detaljer og materialevalg. Det er et kontor, vi er stolte af”, fortæller Hannu Vanggaard, der er CEO ved Ucommerce.

På tredjesalen flyttede det digitale marketingbureau Searchmind ind. Et tilfældigt møde med Jens Anker Bech under en anden fremvisning, var udslagsgivende for det endelige valg.

”Første gang vi så lejemålet, var det stadig langt fra målet, og det var svært at forestille sig slutresultatet. Vi så det igen et års tid efter, hvor byggeriet var længere fremme, og her var oplevelsen en anden. Jens Anker var dybt inde i byggeriets detaljer, materialer og kendte enhver lille afkrog og historie. Her fik vi fornemmelsen af, at lejemålet ville blive noget helt særligt, og at vi ville være i gode hænder – og vi har ikke fortrudt”, fortæller Brian Ahle, som er CDO ved Searchmind.

På fjerde sal byder vi velkommen til travel tech softwarevirksomheden AeroGuest som digitaliserer hotel- og rejsebranchen. AeroGuest har sikret sig et særdeles detaljerigt lejemål med smuk udsigt fra de høje kviste og mange bevarede detaljer, såsom gamle hanebånd og bevarede murstensvægge.

I januar 2018 overtog vi ejendommen på Klostergade 28. Før i tiden havde bl.a. Håndværkerforeningen hjemme i bygningen her, og så er den nærmeste nabo til vores bygningskompleks ud til Klostergade og i det bagvedliggende baggårdsmiljø. Et område, vi til daglig kalder ’Chokoladefabrikken’, efter den søde fortid som hjemsted for Chokoladefabrikken Elvirasminde.

Bygningen huser nu en alsidig blanding af lejere, herunder: Sportsforretningen In Sport, Guldhornene, Rådgivende Ingeniører LB Consult og førnævnte virksomheder Ucommerce, Searchmind og AeroGuest.

 

Klostergade 28 er en del af vores erhvervsklynge Chokoladefabrikken.

Lejemål chokoladefabrikken Elvirasminde Klostergade 28 i Aarhus
Facade Chokoladefabrikken Elvirasminde Klostergade 28 i Aarhus