På besøg i kunstnerens værksted: Bronzeskulptur til Mindet 6 vækkes til liv

Scroll ned og læs mere om det kommende kunstværk til vores Mindet-projekt

Udgivet April 8, 2024


Når øjet løber hen over vores byggeplads på Mindet 6 på Aarhus Havn, er det på nuværende tidspunkt måske vanskeligt at se bort fra skurvogne, afspærring, entreprenørmaskiner og byggematerialer, og i stedet forestille sig et skønt område med fuglekvidder, træer, smuk stenbelægning og kunst.

Når vores hidtil største bygge- og transformationsprojekt Mindet står indflytningsklar, bliver det med et mesterværk af en bronzeskulptur på tre meter op i højden.  

Glæd jer til at møde The Crowd, som er ved at blive modelleret til live i Ciglia & Carrai Bronzestøberi i Firenze.

Bronzeskulpturen er skabt af den anerkendte danske billedhugger Jørgen Haugen Sørensen, og den står bl.a. permanent i den italienske by Pietrasanta, på baggrund af en donation fra Ny Carlsbergfondet.  Jørgen boede i byen indtil sin død i 2021, og skulpturen er Jørgen Haugen Sørensens hovedværk.

Således vil den på sigt også pryde gadebilledet ved Mindet i Aarhus.

I forgrunden ses silikoneformene.

Her ses Eli Benveniste med en færdig retoucheret voksdel.

Voksafstøbningen beklædes med lotto'en (en færdig voksafstøbning).

Alle gør sig klar til støbningen, bronzen bliver varmet op og hældt i diglerne.

Nu er bronzen støbt og løftet op på gulvet. Lotto'en kan bankes af og arbejdet på bronzedelene begynder.

The Crowd findes allerede i den italienske by Pietrasanta, hvor kunstneren Jørgen Haugen Sørensen boede indtil sin død i 2021. Skulpturen er Jørgen Haugen Sørensens hovedværk. 

Bestilt specielt til vores Mindet-byggeri

Man kan vist godt kalde skulpturen for en hjertesag for Olav de Linde, som har bestilt den specielt til Mindet.

I dag sørger Jørgens ægtefælle Eli Benveniste for, at hele verden stadig får glæde af hans skulpturelle værker, og vi har været så heldige at komme med bag skabelsesprocessen af skulpturen, der forestiller ti mænd.

Det er ikke en smal sag at vække skulpturen til live.

Først med voksafstøbning i silikoneforme, som er blevet beklædt med en såkaldt lotto (en færdig voksafstøbning), hvor der sidenhen er blevet sat et indløb i til bronzen, som løber fra nederst til øverst.

De færdige dele bliver sat ind i en enorm ovn, hvor voksen smeltes ud, så kun mellemrummet bliver tilbage i lotto’en. Herefter sænkes de ned i et stort hul i gulvet og hullet fyldes med sand, så de ikke rykker på sig eller sprænger, når den 1050 grader varme voks bliver hældt i diglerne. Herefter bliver afstøbningen løftet op og lottoen bankes af, så arbejdet med bronzedelen kan begynde.

Vi bringer løbende nyt om støbningen af The Crowd til Mindet.

Fotos: Eli Benveniste og Olavs private foto.

Om Mindet

Med Mindet bygger vi Danmarks højeste kontorhus på Mindet 6 i Sydhavnen i Aarhus.

 

Den knap 143 meter høje bygning giver dig som lejer en fantastisk udsigt og mulighed for at se mod, og blive set fra, alle fire verdenshjørner.

 

Rundt om Mindet etablerer vi de Lindehaven – et åbent byrum i to plan, bestående af en taghave på taget af den eksisterende bygning og et torv på gadeplan.

 

de Lindehaven strækker sig rundt om bygningen i begge plan og bliver med fri adgang for alle. De åbne grønne pladser forbinder havneområdet med byen, og byder på en fuldstændig fantastisk udsigt over både vand og by.


Vores vision er, at de Lindehaven sammen med Mindet bidrager til det gode liv i Aarhus.

Visualisering af uderum Mindet 6 eksisterende i Aarhus 2023