Udgivet June 22, 2023

Renovering med respekt for ressourcer og historie

På Havnegade 32-34 i Odense ligger et unikt stykke danmarkshistorie.

Det er Munke Mølles gamle kornlager og melfabrik. Munke Mølle regnes som Danmarks ældste virksomhed.

Dens historie går tilbage til 1100-tallet, hvor den lå ved Odense Å og brugte kraften fra åens vandstrøm til at bevæge de tunge møllesten.

Da Munke Mølle voksede til industriel størrelse, flyttede den ind på Havnegade 32-34, hvor den i 1935 fejrede sit 800-årsjubilæum med besøg af Statsminister Stauning.

Nu er ejendommen genopstået som enestående domicil for fremtidens virksomheder.

Facade Havnegade 32-34 på Odense Havn 2022

Respekt for ressourcer og historie

Det var med lige dele respekt og nysgerrighed, vi i 2018 gik i gang med at forvandle ejendommens 12.000 m2 fra udtjent industribygning til moderne, eksklusive kontorlejemål med udsigt til vand og udsøgt beliggenhed på kajkanten. Målet var dels at bevare så meget som muligt af bygningens struktur og oprindelige materialer for at nedsætte ressourceforbruget og udnytte den eksisterende bygnings indlejrede CO2, samt at udnytte oprindelige installationer, overflader og historiske artefakter til at skabe et eksklusivt, interessant og meningsfyldt miljø til glæde for ejendommens fremtidige brugere. 

 

Renoveringen er en rejse i tiden

Når vi renoverer, er de store linjer trukket og planlagt på forhånd, men samtidig er det en del af vores metode at være åbne overfor de overraskelser og gaver, som ejendommen giver os under arbejdet. Når vi har tømt rummene, afrenser vi nænsomt med laveste tryk på sandblæseren, så vi finder ud af, hvad der gemmer sig under overfladerne. Vi afdækkede bjælkerne og den rå beton og fandt de oprindelige vægge indenunder. På facaden fandt vi Munke Mølles smukt malede navnetræk og ordet Kontor på facaden. Indenfor fandt vi rødmalede vægge under pudset, fascinerende massive jernplader under gulvet og et lille badeværelse med blå fliser. Alt sammen ting vi bevarer og fremhæver, så de bidrager til at fortælle ejendommes og byens historie. Vi valgte også at lade konturerne af de gamle siloers vægge være tydelige frem for at renskære dem. Detaljer, der giver karakter og sørger for, at ejendommens rum er spændende og ikke behøver kunst på væggene for at inspirere. 

Facade Dampmøllen Victoria Havnegade 32-34 på Odense Havn

Jeg er særligt stolt af det, vi har skabt på Odense Havn og for Odense som by. Det er den slags forandringer, vi er her for at skabe

Olav de Linde, grundlægger og bestyrelsesformand

Ejendommen hvisker sin historie til dig

Når vi arbejder på denne måde, sikrer vi ikke bare, at værdifulde materialer lever videre med ny funktion og betydning. Vi sikrer også, at historien lever videre og bidrager til de ideer og tanker, der udvikles af de nye brugere af ejendommen. Samtidig efterlader man byen med et moderniseret vartegn, der er aktuelt og relevant i fremtiden til gavn for byudvikling og beboere i området. Den bevarende metode giver ejendommen en ny stemme og rolle igen, og når man er i den, er det som om, den hele tiden hvisker stykker af sin historie.

 

En del af revitaliseringen af Odense Havn

Havnegade 32-34 er en naturlig fortsættelse af den udvikling, vi løbende skaber på Odense Havn med blandt andet renoveringerne af Sverigesgade 4, Sverigesgade 5 og Kornlageret på Havnegade 16. Her omdanner vi gamle industribygninger til moderne kontorlejemål, der huser virksomheder i alle størrelser og brancher. Vi giver ejendommene ny funktion og ny betydning, mens Odenses bynære havneområder bindes naturligt sammen med byens centrum. Det, der engang lignede tom en kulisse til en glemt Olsen Banden-film, er i dag et hipt og levende erhvervsområde fyldt med liv, energi og foreløbigt ca. 35.500 af ca. 70.000 potentielle m2 under udlejning til rådgivere, iværksættere, restauratører og mange andre. 

Odinprisen 2022

Odinprisen 2022

De fire et halv års renovering blev også belønnet med Odinprisen i 2022. Prisen er indstiftet i 1985 af Byforeningen Odense som en anerkendelse af en kvalitetsbevidst bygherre, der har udvist initiativ, virkelyst og økonomisk offervilje i forbindelse med en renovering eller et nybyggeri i Odense.

Uderum

Uderum

Etablering af åbne, indbydende uderum er en vigtig del af vores transformation af Havnegade 32-34. Vi har lavet belægning, bede med grønne planter og træer samt etableret tagterrasser, der er oplagte til ophold for ejendommens lejere. 

Ejendommens historie:

Ejendommens historie:

Odense var en af Danmarks få købstæder og havde ikke naturlig adgang til havet. Mens de første kanaler blev gravet i 1700 tallet, blev en ny kanalfæring udgravet vha. dampmaskiner i 1904.

Industrihavnens guldalder strækker sig fra den nye kanals indvielse frem til 1970’erne, hvor havnen var fyldt med aktivitet og nye byggerier.

Facade og grønne uderum Havnegade 32-34 på Odense Havn 2022

Odense Havn er nu en klynge med et særligt miljø og identitet.
Vi har gjort det muligt for vores lejere at mødes på tværs i helt særlige rammer med livet i havnebassinet som en enestående kulisse.

Lars Friis Christensen, afdelingsdirektør

Facade Havnegade 32-34 på Odense Havn 2022