Udgivet June 2, 2022
Ejendomsselskabet Olav de Linde har forvandlet og moderniseret Chokoladefabrikken i Aarhus med plads til flere virksomheder
I det centrale Aarhus, hvor gaderne er smalle og blandingen af boliger, erhverv, restauranter og cafeer i dag giver området liv døgnet rundt, lå engang Chokoladefabrikken Elvirasminde.
Her producerede man fra 1866-1967 blandt andet flødeboller, men samfundets forandringer gjorde, at Elvirasminde i 1967 rykkede til Skanderborg.
Bygningerne blev, og de står der den dag i dag. I 2011 blev de overtaget af Ejendomsselskabet Olav de Linde, og der er siden da sket lidt af hvert i de gamle lokaler, der i dag huser en række kreative erhvervslejere som Skolen for Kunst & Design, en forhandler af kunstartikler, et kafferisteri, en tegnestue og en vinbar.
Da Ejendomsselskabet Olav de Linde valgte at renovere bygningerne, var målet at bevare så meget af facaderne og indenfor etablere lyse, rummelige erhvervslejemål. De rå facader blev bevaret, og gamle industrielle ornamenter fungerer i dag som smukke skulpturer, der er med til at danne rammen for kreative processer og tiltrække lejere fra den kreative industri.
Forvandlingen fra industri - her i form af chokoladefabrik - til et moderne kontormiljø kendetegner mange af vores udlejningsejendomme. Det tiltrækker erhvervslejere, der ønsker omgivelser med en særlig karakter og unik stemning til deres virksomhed og medarbejdere.
Vi siger gerne, at vi skaber liv, fornyer og bevarer, fordi vi altid har haft en stor forkærlighed for at transformere gamle industribygninger til moderne og unikke lejemål. Det kendetegner netop Chokoladefabrikken, hvor man har udviklet på bygningerne med respekt for historien og tanke på de lejere, der skal kunne være og arbejde i lokalerne.
Jan Olesen er arkitekt på Ejendomsselskabet Olav de Lindes tegnestue, og han har været med til at forvandle bygningerne til det, de er i dag. Han fortæller, at der er ting, man kan og ikke kan, når man arbejder med gamle bygninger.
”Nye byggerier bliver lavet arkitektonisk og meget stringent. Når man skal arbejde med gamle bygninger, er der nogle begrænsninger i de rammer, der allerede er. Det giver nogle udfordringer, som gør arbejdet fedt. Man skal kunne se, hvordan man skal gøre det,” siger Jan Olesen om byggeriet, der er opført i 1912 og siden udbygget flere gange.
Jan Olesen har i arbejdet været med til at omdanne tagetagerne til kontormiljøer.
”Arbejdet på Chokoladefabrikken viser, der er et stort potentiale lige under byens tage. Man kan vinde store arealer i gamle bygninger, som man kan gøre til moderne kontorer,” siger Jan Olesen.
Ann Hübschmann, arkitekt ved Ejendomsselskabet Olav de Linde, fortæller, at de kulturhistoriske elementer er vigtige, når ejendomsselskabet går i gang med at renovere en gammel bygning.
"Vi kunne sagtens rive ned og bygge i beton og hvide gipsvægge, men så ville det blive uden historie, se ud som alt andet og blive kedeligt," siger Ann Hübschmann.
Chokoladefabrikken blev altså ikke revet ned, da ejendomsselskabet overtog bygningerne. For her vil vi nødigt rive ned. Vi vil hellere bruge de gamle bygninger og genbruge materialer, der blandt andet bliver hentet på vores lager på Aarhus Havn.
Målet er at genbruge, hvor man kan, også fordi man er af den overbevisning, at Chokoladefabrikken kan inspirere dem, der arbejder i de gamle bygninger nu, fordi fortiden ikke er fjernet fuldstændigt.
Helt konkret kan man i de gamle lokaler se rå murstensvægge, der er bygget med sten, der blev pillet ned fra en anden bygning. De blev siden renset og muret op i Klostergade.
”Jeg har haft et par kollegaer til at finde murstenene, så vi kunne lave væggene. Det kan godt være, at det koster lidt ekstra at få murstenene hentet, leveret, gjort rene og muret op, men det er dejligt at se,” siger Jens Anker Bech, der er ejendomsselskabets byggeformand.
Et andet sted i komplekset, hvor renovering og genbrug går hånd i hånd, er på tagetagen i Klosterport, hvor gulvbrædderne er taget op, men ikke smidt ud.
De er i stedet blevet til rustik beklædning på væggene.
”Stedet har oprindeligt været et lager, og der har gået folk på gulvbrædderne i 100 år. Så de her gulvbrædder har jo alle en historie at fortælle. Gløden, varmen og forskelligheden gør det lækkert at genanvende på en væg som den her,” forklarer Jens Anker Bech.
Udlejningskonsulent, Kasper Søby, er meget begejstret for de historiske bygninger midt i Aarhus.
”Chokoladefabrikken er en perle. Her har vi et bredt udvalg af lejemål, som rammer plet i forhold til især de kreative og innovative virksomheder, der ønsker at bo helt centralt i byen. Når man går rundt i de gamle gårdrum mellem de smukke, gamle bygninger, mærker man stadig historiens vingesus, som i dag skaber liv og miljø i denne ejendom,” siger han.