1854
Ingeniøren Søren Frich opnåede i 1854 tilladelse til at grundlægge et jernstøberi og maskinbyggeri i Aarhus, og etablerede Frichs Maskinfabrik og Kedelsmedie A/S.
Søren Frichs Vej 34-48, 8230 Åbyhøj
_________________________________
Velkommen i Frichsparken
Velkommen i Aarhus’ største erhvervspark- og fællesskab: Frichsparken. Her finder du mere end 40.000 m2, der rummer 100 virksomheder fordelt på kontorer, butikker, et showroom, et kontorfællesskab, en kantine og en café – omkranset af skulpturer, street art og masser af historie.
Frichsparken har nemlig ikke altid været dét, den er i dag.
I perioden fra 1914-1977 var det her, at den overvejende del af DSBs lokomotiver blev produceret – fra damp til diesel.
Dermed har Frichs Fabrikker sat sig tydelige spor i Danmarks og Aarhus’ industrihistorie, og den historie holder vi liv i med en identitetsskabende fortælling om Frichsparken. Vi har siden vi overtog det hensygnende fabriksområde i 1986 bevaret og moderniseret mange af de gamle fabriksbygninger fra forrige århundrede. Overalt i området er der fortsat henvisninger til områdets historie. Derfor er det også det første, du møder, når du kører ind på Frichsparkens område: En stor skulptur af et damplokomotiv placeret midt i et springvand.
Bygningerne er i dag kendetegnet af de skagensgule bygninger med rundbuede tage, der viderefører den tidligere fabriks bygningstypologi. Indvendigt er lejemålene nutidigt og fleksibelt indrettet, således at de enkelte lejeres behov ift. arealer, funktioner og materialer imødekommes alt efter behov.
Området er i dag revitaliseret i en sådan grad, at de fleste århusianere kender det som: Frichsparken.
_________________________________
Historien
_________________________________
_________________________________
Udvikling
I årene mellem 1986 og 1998 transformerede Olav de Lindes team de højloftede produktionshaller, samt støberiet, grovsmedien, lokomotivværkstedet og modellageret til tidssvarende og attraktive erhvervslejemål. Navene præger stadig facaderne på Frichsparkens bygninger i dag som et vidnesbyrd på parkens historie.
_________________________________
Genbrug
Frichsparken er speciel, fordi den originale stil er bevaret. Det giver ikke blot mening i forhold til vores ambition om at genbruge i størst muligt omfang; det bevarer også stedets unikke sjæl og karakter. Vi har gennem årene åbnet facaderne med vinduer og indgangspartier, vi har etableret parkeringsfaciliteter, opført kunstinstallationer og etableret gårdhaver og fællesområder.
Det er tydeligt, at Frichsparken har en unik historie. Ingeniør hos ejendomsselskabet Olav de Linde, Flemming Thygesen fortæller:
”Vi lod os inspirere af bygningernes stil og karakter og byggede op derfra. Vi forsøgte selvfølgelig at bevare så meget som muligt, såsom bygningernes buede tagkonstruktioner, de bærende dele og den gamle administrationsbygning”
I dag vil du ikke blot opdage de store, bevarede konstruktioner, men også små nik tilbage til historien; f.eks. er det tydeligt, hvor den store udendørs drejeskive med indbyggede skinner var placeret.
_________________________________
Chokoladefabrikken i dag
I dag har Frichsparken alt, hvad din virksomhed har bug for. Veludnyttede kvadratmeter, gode lysindfald, inspirerende fællesarealer og fine parkeringsmuligheder.
I Frichsparken forefindes en traditionel kantineordning, der byder på en stor frokostbuffet alle hverdage – altid varieret og med sæsonens råvarer. Kantinen og mødecentret ovre i MIBbager danner desuden ramme for gode netværksmuligheder med Frichsparkens andre virksomheder.